Onderzoek naar beeldtaal van activisme
eigen werk
2017-06-01T16:38:57+00:00

Project Description

Onderzoek naar beeldtaal van activisme

Een onderzoek naar de mogelijkheden van verzet van de grafisch ontwerper in het beroepsleven en van de grafisch ontwerper als activist.

Hoe verhoudt grafisch ontwerpen zich tot het antiglobalisme, het andersglobalisme en de kapitalistische liberale democratie? Wat is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de ontwerper hierbij? Welke beeldtalen en strategieën kan je als ontwerper gebruiken om een politiek systeem of mensen te veranderen?

Het is voor de grafisch ontwerper onmogelijk zich te verzetten zonder enige kapitalistische middelen te gebruiken. Tevens leven we in een systeem dat elk origineel en kritisch tegengeluid onmiddellijk onschadelijk kan maken door het in zich op te nemen en er zelfs geldelijk gewin uit te slaan. Een ‘fout’ corporate jaarverslag en bijbehorende stock-fotografie representeert deze culturele claustrofobie van het verzet. Het is een spel tussen de beeldtaal van de ‘vijand’ en de inhoud van de tekst, altijd op zoek naar een beeldende of redactionele paradox.

Lees het onderzoek hier.