Duurzame ontwerpcase: VU-Kamerkoor

Voor het VU-Kamerkoor heb ik een huisstijl ontwikkeld en ontwerp elk seizoen het PR-materiaal.

Duurzame keuzes
Duurzaam ontwerpen betekent voor mij dat je als grafisch ontwerper kennis hebt over duurzaamheid binnen je vakgebied, advies geeft hierover aan de opdrachtgever en bewust bent van alle keuzes die je maakt tijdens het ontwerpproces. Door je grenzen te blijven verleggen van je duurzame ambities en doelstellingen, kun je uiteindelijk veel bereiken.

Overstap duurzame internet drukker en copyshop

  • De overstap naar een duurzame drukker zorgde voor wat discussie omdat het VU-Kamerkoor met een klein budget werkt. Met het argument dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is (het gaat namelijk ten koste van ons milieu), heb ik hen kunnen overtuigen om over te stappen.
  • De overstap naar een copyshop die FSC papier aanbiedt ging gemakkelijker, omdat deze copyshop aanzienlijk goedkoper was dan hun vorige.

Materiaalbesparing

  • Materiaalbesparing hoeft geen creatieve beperking te zijn! Voor Harmony of the Spheres ben ik de uitdaging aangegaan om geen gebruik te maken van offsetdruk en is het drukwerk gelaserd.
  • Bij het project Hohe Messe heb ik de flyers laten meedrukken op reststroken (snijafval) van een andere drukgang. Hierdoor zijn langwerpige smalle flyers ontstaan.
  • Bij internetdrukkers kan men vaak voor 5 euro extra een dubbele oplage laten drukken. Dit klinkt financieel erg aantrekkelijk, maar is vaak overbodig. Het is slim om goed na te denken over de gewenste oplage.
  • Op mijn advies is er een onderzoek gedaan over het effect van de verschillende PR-acties. Daaruit bleek dat niemand via de A2 poster naar het concert is gekomen. Er is nu besloten om de posters niet meer offset te drukken, maar een kleinere oplage digitaal te printen op A3-formaat. Dit is efficiënter, praktischer en werkt papierbesparend.
  • Toegangskaartjes en programmaboekjes worden in de meeste gevallen na het concert meteen weggegooid. Er is een geleidelijke overgang geweest van printen in kleur, naar zwart-wit printen op gekleurd papier naar printen op kleiner formaat. Tegenwoordig gebruikt het VU-Kamerkoor helemaal geen toegangskaarten meer.

Ontwerpkeuzes

  • De huisstijl bestaat uit 3 variërende kleuren, waarvan goud een terugkomende basiskleur is. Dit in (milieu-onvriendelijk) metallic te laten drukken was meer luxe dan noodzaak. Er is nu gekozen voor CMYK kleuren.
  • Het zwart-wit drukmateriaal werd eerst geprint met zwarte volvlakken en lichtgrijze typografie. Een even goed ontwerp was ook te bereiken door de kleuren om te keren en in plaats daarvan te werken met lichtgrijze volvlakken en donkere typografie.

Digitalisering

  • Om de oplage van het drukwerk te verminderen, is het slim om de de PR-activiteiten meer online in te zetten. Via de e-flyer, de website vukk.nl en facebook wordt gezocht naar PR-acties waardoor er meer interactie en betrokkenheid ontstaat vanuit de bezoeker.

Evaluatie
Vanuit het VU-Kamerkoor speelde duurzaamheid aanvankelijk geen rol en ik heb dit thema zelf geïntroduceerd. Ze stonden open voor mijn adviezen over groene drukkers, materiaalbesparing en efficiëntie. Ik ben tot nu toe zeker tevreden met het resultaat, maar het proces is nog altijd in ontwikkeling!

VU-Kamerkoor-flyer-ontwerp-koor-graphic-alert-meedrukken-reststroken

VU-Kamerkoor-duurzaam-laser-flyer-ontwerp-gaatjes-geen-inkt

Bekijk meer projecten