Duurzame keuzes maken het verschil

Tips & suggesties

Van milieuvriendelijk papier tot groene webhosting. Van inktbesparende lettertypes tot alternatieve communicatiemiddelen. Ik help je graag bij het maken van duurzame designkeuzes.

Lees meer over duurzaam papier, webhosting, drukwerk en een ontwerp case.
Bekijk hieronder welke acties ik zelf onderneem om duurzaam ondernemen in de praktijk te brengen.

CO2-voetafdruk gehalveerd

Met het Act Impact team heb ik een (maatwerk) workshopreeks KlimaatGesprekken gevolgd. In het werkboek staan 175 acties om te komen tot een leefstijl van 4,5 ton CO2 uitstoot per jaar (doel Klimaatakkoord voor 2030). Ik heb mijn ecologische voetafdruk gehalveerd naar 6,5 ton en ben zelf ook klimaatcoach geworden.

Handafdruk vergroten

Als je je voetafdruk hebt verkleind, kun je je tijd en energie besteden aan het vergroten van je handafdruk. Dat doe ik in mijn werk en als vrijwilliger bij de Energieke Rondeveners. Ik ben klimaatcoach, energiecoach en beheer de website. Als klimaatburgemeester hoop ik anderen te inspireren.

Communicatie over duurzaamheid

Welke strategie past bij welke doelgroep wanneer je communiceert over de klimaattransitie? Welke waarden spreek je aan en welke tone of voice gebruik je? Focus je op het probleem of de oplossing? Ik heb mij in dit onderwerp gespecialiseerd en adviseer mijn klanten hierover gedurende het ontwerpproces.

Duurzaam drukken bij reguliere drukker

Ik heb goede ervaringen met Libertas Pascal uit Utrecht. Ideaal voor digitaal drukwerk in kleine oplages. Ze hebben een ruime keuze gerecyclede papiersoorten.

Duurzaam drukken bij internetdrukker

Reclameland heeft gerecycled papier in hun aanbod. Efficiëntie en standaardisering zorgt voor minder snijafval. Ik vermijd laminaat of lak (plastic) en kies voor standaard levering ipv spoedlevering.

Gedragsverandering

Om mensen positief te beïnvloeden met visuele communicatie is kennis over gedragsverandering belangrijk. Waarom lijken mensen apathisch te zijn over klimaatverandering? Ik ontwikkel creatieve concepten om dit gedrag te doorbreken.

Energieneutraal werken en wonen

Ik werk vanuit mijn huis dat energieneutraal is. Ik heb energiebesparende maatregelen genomen. Met aankopen van zonnepalen via Zon op de Ronde Venen en winddelen via de Windcentrale is mijn huis nu nul op de meter.

Zakenrekening bij duurzame bank

MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) begint natuurlijk met het openen van een duurzame zakenrekening en spaarrekening.

Reizen met fiets en OV, weinig met auto

Voor ritten onder de 15 km pak ik regelmatig de fiets. Voor lange afstanden reis ik met het OV. Met de auto rij ik ongeveer 2500 km per jaar. Ik onderzoek nu de mogelijkheden voor een elektrische deelauto.

Duurzame webhosting

Ik host deze website en die van mijn klanten bij Greenhost. Dit innovatieve bedrijf staat voor een vrij en duurzaam internet. Hun servers zijn energiezuinig en ze bieden gratis TLS aan die de communicatie tussen computer beveiligen.

Aankopen en investeringen

Met geld kun je de wereld veranderen. Ik koop bewust: van een fotoachtergrondrol van FSC papier tot winddelen om de energierekening te verlagen. Ik bel leveranciers en specialisten en vraag naar duurzame opties en struin internet af voor de nieuwste ontwikkelingen.

Biologische en vegetarische lunches

Een vegetarische, biologische lunch met lokale producten en weinig zuivel zorgen voor vele tonnen minder C02 uitstoot per jaar.